• Fri frakt över 1200kr
  • Betala med Swish eller faktura
  • Öppet köp
  • Erfarenhet sedan 1987

Får man tvätta bilen hemma? Se vad som faktiskt gäller

Publicerad 2023-08-29 14:02 av
Får man tvätta bilen hemma? Se vad som faktiskt gäller

Tvätta bilen hemma? Vad gäller?

Diskussionen om att tvätta bilen hemma har varit aktiv länge och det finns många olika svar. Såhär säger vi.

Är det olagligt att tvätta bilen hemma?
Ja och nej, men mest nej. Det man måste tänka på är att man ska tvätta rätt. Det viktigaste är egentligen att tvätta så att vattnet, smutsen och kemet inte åker ned i dagvattenbrunnar då de inte filterar vattnet och all smuts, partiklar och kem hamnar i vårt vatten och i många fall dricksvatten. Det är dock olagligt att förorena vatten så tvättar man hemma fel så blir det olagligt. Det kan dock göras lagligt på rätt sätt.

Hur ska man tvätta hemma? Det vi rekommenderar i första hand är att man tvättar i en godkänd tvätthall med en riktig oljeavskiljare. Men har man inte möjlighet att tvätta i en godkänd tvätthall, tvätta isåfall på en gräsmatta eller grusplan, då filtreras vattnet innan det hinner nå till grundvattnet. Försök även att vara så långt ifrån brunnar eller stället som kan leda vatten till brunnar. Det vill säga välj Ex. gräsplätten som är längst ifrån närmsta brunn för att minimera risken att det hamnar förorening i brunnen.

Vad för kemikalier ska man använda?
Många tror att det är kemikalierna man använder, för att göra ren bilen är den stora boven, men största föroreningen är egentligen smutsen som sitter på bilens yta, när man tvättar så lossnar alla järnpartiklar, däckpartiklar, oljor, avgaser, tungmetaller och annan förorening som sedan rinner ned i vattnet. Det finns dock ett kem man ska vara försiktig med, det är så kallade ”Microavfettningar” eller ”2 i 1 avfettning”. Dessa löser både organisk och oljebaserad smuts, microavfettning är svårt att filtrera även för oljeavskiljare, vi rekommenderar att det är bättre att köra microavfettning på grus och gräsmatta då det filtreras riktigt. Anledningen till detta är för att microavfettningen blandas ihop med vatten, den flyter inte ovanpå som kallavfettning gör vilket gör det svårt för oljeavskiljaren att filtrera föroreningen. Vi rekommenderar istället att köra både kallavfettning och alkalisk avfettnig var för sig, det ger oftast bättre resultat också.

Kolla vad som gäller i din kommun!
Det varierar väldigt mycket från kommun till kommun, vissa kommuner kan vara extra känsliga, Ex. om du bor inom ett vattenskyddsområde det är därför viktigt att kolla upp vad som gäller.