• Fri frakt över 1200kr
 • Betala med Swish eller faktura
 • Öppet köp
 • Erfarenhet sedan 1987

Hur du väljer rätt polermaskin

Publicerad 2023-08-23 19:24 av
Hur du väljer rätt polermaskin

Vi hjälper dig att välja rätt polermaskin, som passar just dig!

När det gäller att välja rätt polermaskin kan det vara förvirrande då det finns en hel djungel av polermaskiner av olika typer, effekter, storlekar etc. Det finns ingen perfekt polermaskin för alla, utan det gäller att välja den polermaskinen som är perfekt för just dig. Nedan kommer vi gå genom de olika egenskaperna och lite tips om maskiner. Som alltid, om du har fler frågor eller funderingar så kan du kontakta oss med dina frågor så får du personlig rådgivning från oss.

Innehåll

 1. Oscillerande - Roterande - (tvångsroterande)
 2. Enkel- eller dubbelhuvud
 3. Storlek på fästplattan: 75mm - 125 mm - 150mm - 200mm?
 4. slaglängd: 8mm - 15mm - 21mm
 5. Ska jag välja en dyr märkes polermaskin eller en billigare?
 6. Vad betyder polersteg?
 7. Sammanfattning + TIPS på vad för maskin du ska välja! (Proffs & Budget)
 8. Vanliga frågor & svar
 9. Vi tipsar vilken maskin
 10. Vanliga ord i om polering

1. Oscillerande - Roterande - (tvångsroterande)

Den vanligaste frågan man brukar ställa är om man ska ha en oscillerande eller roterande polermaskin. Vi rekommenderar i princip ALLTID en oscillerande polermaskin, detta för att det är mycket mindre chans att man får hologram / polerrosor eller att man bränner lacken, detta för att den oscillerande rörelsen är mycket mildare och generar mindre värme än en roterande polermaskin. Med dagens polermedel & polerrondeller får man fortfarande mer än tillräckligt bra avverkning när det behövs. 

Det finns även tvångsroterande oscillerande polermaskiner, dessa fungerar med hjälp av en kuggdrift som tvingar rotationen på maskinen. På en vanlig oscillerande polermaskin tappar man lätt rotationen på huvudet om man trycker för hårt eller har polermaskinen i fel vinkel. Det problemet slipper man med en tvångsroterande oscillerande polermaskin. Det är alltså bättre för dem som inte är så erfarna då du kan få jämnare avverkning & stabilare avverkning utan att få riskerna som du får med en roterande polermaskin.

Välj fritt oscillerande om:
-Du vill polera säkert och effektivt, med minimal risk för att bränna lacken, relativt tyst och lite vibrationer

Välj tvångsroterande om:
-Du vill polera säkert och effektivt men minimal risk för att bränna lacken, men vill ha lite jämnare och konstant avverkning och det inte gör så mycket om det är högre ljudvolym och lite mer vibrationer

Välj roterande om:
-Du vill ha maximal avverkning och ska polera bort extremt grova repor snabbt! (Observera att du bör alltid gå efter med en oscillerande polermaskin, för att ta bort eventuella hologram)

2. Enkel- eller dubbelhuvud

Nu för tiden är det mest populärt med enkelhuvud på polermaskiner, detta för att det är smidigt och lätt att använda, samt att det är lättare att komma åt svårare utrymmen som ex konkava ytor, under speglar etc. Dock med dubbelhuvud kan du oftast köra mycket större ytor snabbare, det gör att du kan spara otroligt med tid. Vi brukar säga såhär:

Välj enkelhuvud om:
-Du vill ha lite enklare hantering & smidighet av polermaskinen
-Du har inte någon större tidspress & kan lägga lite extra tid på att polera.

Välj dubbelhuvud om:
-Du vill kunna polera större ytor snabbt och effektivt

3. FÄSTPALTTA

34MM - 50MM - 75MM - 125MM - 150MM - 200MM?

Storleken på polerrondellen är en stor avgörande faktor. Det avgör hur smidig polermaskinen blir, hur enkel den blir att använda vid konkava ytor samt hur långt tid det tar att polera. En större fästplatta ger möjlighet till en större polerrondell, då kan du såklart polera större ytor snabbare men det kan bli svårare att hålla rotation vid konkava ytor om du använder en oscillerande polermaskin. Vi brukar säga såhär:

Välj 34mm - 100mm om:
-Du vill polera detaljer eller svåra konkava ytor, då får du bra precision utan att behöva "polera utanför" ytan du vill polera, detta är särskilt bra i fronten, där använder vi själv oftast en Rupes Mini 75mm eller en Rupes iBrid Nano.

Välj 125mm om:
-Denna storlek är ABSOLUT vanligast bland proffs som endast polerar bilar, detta för att den är extremt smidig men ändå stor nog för att polera en bil effektivt. Får man endast välja en storlek för bil-polering, välj denna.

Välj 150mm om:
-Du polerar både bil och båtar, maskinen är ändå tillräcklig smidig för de flesta bilar och ytor men även tillräckligt stor för att polera mellan / större båtar. Samt att 150mm polermaskiner oftast har 21mm vilket ger bra avverkning, det är viktigt på båt.

4. SLAGLÄNGD

 8MM - 12MM - 15MM - 21MM?

Slaglängden / Kast är hur långt ut polermaskinen kastar ut fästplatta i sidled från rotationen.

Slaglängderna nämnd i titeln är väldigt vanliga. 8mm & 12mm är vanligare på mindre maskiner som ex Rupes LHR 75. Medan 15mm & 21mm är vanligare på större maskiner som ex Rupes 15 & Rupes 21.

Vilken ska du välja? Vi brukar säga såhär:

Välj 8-12mm:
-Om du ska ha en mindre polermaskin för mindre ytor, ex Rupes LHR 75.

Välj 15mm:
-Om du vill ha en riktigt bra all-around maskin som är relativt skonsam på rondellerna och relativt låga vibrationer. Polerar du endast bil och får endast välja 1 maskin, välj en med 15mm och 125mm fästplatta.

Välj 21mm:
-Om du polerar något som kräver grov avverkning ex Gelcoat men fortfarande vill minimera risken för hologram. Nöter hårdare på polerrondellerna, då krävs det hög kvalité på polerrondellerna, ex BBV, Rupes, Flexipads etc.

5. Ska jag välja en dyrare märkes polermaskin eller en billigare?

Det finns polermaskiner i flera olika prisklasser som är ungefär lika i specifikationer. Självklart är det trevligt att ha en riktig märkesmaskin från Italien som är gjord för att gå 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan, det är dock inte alltid nödvändigt. Nu för tiden finns det billiga polermaskiner som går riktigt bra och har bra kvalité, design, relativt låga vibrationer etc. Vi brukar säga såhär:

Välj en dyrare maskin om:
-Du ska använda den professionellt eller i en verksamhet, i längden blir det oftast billigare och ex Rupes 48h garanti kan vara en riktigt räddare i nöden.

Välj en billigare polermaskin om:
-Du endast polerar några bilar per år eller i månaden. De billigare polermaskinerna räcker oftast gott och väl till det mesta. Generellt brukar man inte få bättre resultat med en dyrare polermaskin än en billigt, det sitter oftast mer i val av medel & polerrondeller & även teknik och erfarenhet.

6. VAD BETYDER POLERSTEG?

I polervärlden pratas det mycket om polersteg, många tror att det endast är polering > Vaxning, vissa använder även order polering som ett samlingsord för ex: Vaxning, lackrengöring etc.. 

Det är vanligt att man polerar i flera olika grovheter, steg, det vanligaste är 1-3st polersteg, men det finns även de som gör 4-5 steg med ex våtslipning. Anledningen till detta för att till väldigt repiga ytor behöver man ett väldigt grovt polermedel och polerrondell, problemet är att en grov "polersetup" faktiskt gör microrepor, detta kallas hologram / polerrosor. Då kan det se konstigt ut i direkt solljus. Då måste man sedan köra ett finare steg för att ta bort microreporna från tidigare steg.

8. Vanliga frågor & svar

-Jag vet inte hur man polerar och vågar inte, hur gör jag?

Vi har bra guider på hur man polerar säkert och rätt. Klicka här för att se vår guide, Hur du polerar bilen

-Jag vill polera för hand, går det?

Absolut går det, men det man ska tänka på är att man inte alls kan få lika bra effekt som med en polermaskin, samt att man får arbeta väldigt väldigt mycket för att få resultat.

-Är det stor risk att bränna lacken med en polermaskin?

Det beror helt på, med rätt maskin, polermedel och rondell är det VÄLDIGT svårt att bränna lacken. Dessa punkter ökar risken för att bränna genom, men för att få en faktiskt känsla måste man prova på själv och polera.

 • Roterande polermaskin - Denna punkt är nog den som tynger mest, läs ovan varför.
 • För grov setup med polermedel och rondell - För grov setup avverkar snabbare vilket ökar risken för bränning.
 • Vassa kanter / karosslinjer - Kanter gör att polerytan blir koncentrerad på en mindre yta, detta gör att kan gå väldigt snabbt att bränna lacken på dessa ställen.
 • Omlackerade ytor - Omlackade ytor har nästan alltid mjukare lack än original från fabrik.

-Vilka märken kör vi?

Vi kör med många olika märken i olika situationer, men favoriterna är: BBV, Rupes och  Menzerna. 

-Vad är hologram / polerrosor? 

Hologram / polerrosor / microrepor är repor som blir p.g.a. att man polerar med en för grov "polersetup", dvs för grovt polermedel eller rondell. Då kan det ge konstiga effekter på lacken som syns särskilt tydligt i direkt solljus. För att få bort dessa måste man köra ett till steg efteråt med ett finare polermedel & rondell. Det som kan göra riktigt stor skillnad är att köra med en oscillerande polermaskin, detta minskar risken avservärt för hologram.


-Kan jag polera med en slipmaskin?

Ja & nej. Även fast att du kan fästa vanliga polerrondeller för bil på din slipmaskin kommer du mest troligen inte få den effekt du är ute efter. Detta för att slipmaskiner oftast har väldigt litet kast / slaglängd. Det ger väldigt dålig effekt då plattan mest troligen kommer att rotera väldigt dåligt.

9. Vi tipsar vilken maskin!

Jag polerar endast bil 

Oavsett pris: Rupes LHR 15 Mark IIIhelt klart, 125mm fästplattan går fint över de flesta ytorna, EXTREMT bra ergonomi och kvalité som är tänkt att används många timmar om dagen.

Budget: Shine Mate EX610-5/15, väldig lik Rupes LHR 15ES i gång och drift, bra kvalité, en maskin som är extremt prisvärd.

Jag polerar endast båt

Oavsett pris: Rupes LHR 21 Mark III, Allt fler och fler går ifrån roterande polermaskin även på båtsidan, just för att polermedel och rondeller blir bättre. Rupes 21 med sin stora 150mm Fästplatta och 21 slag klarar de flesta slitna gelcoats.

Budget: Shine Mate EX610-6/21, även här denna väldigt lika Rupes LHR 21ES.

Roterande: Farécla G plus Roterande polermaskin, Välbeprövad polermaskin från Farécla, kraftig och ergonomisk maskin, går även att montera hela 200m fästplatta för att ta ytor Snabbt!

Jag polerar Custom jobb, ex motorcyklar, små detaljer

Oavsett pris: Rupes BigFoot Nano iBrid DLX Kit Lång hals, denna polermaskin är EXTERMT bred i användningsområde, medföljer flera hubbar som gör att byta från roterande, oscillerande 3mm & 12mm, dvs att det går att slipa och polera med maskinen. Det går även att montera borstar på maskinen vilket gör att man kan rengöra VÄLDIGT svåra utrymmen. Helt klart vår favorit maskin, 

Budget, Shine Mate EP803K Kit, tillsammans med Shine Mate Mini Polisher Kit MPK-3 blir också extremt smidigt, dock endast roterande. 

10. VANLIGA ORD INOM POLERING

Polermaskin - Maskinen man använder för att polera, finns i olika utföranden, oscillerande, roterande, tvångsroterande etc.

Polerrondell / polertrissa - En rondell oftast gjord i skum eller ull, denna fästs på maskinen och det är denna rondell som polerar ytan.

Fästpatta / stödrondell - En platta som sitter på polermaskiner, här fästs polerrondellen, oftast med hjälp av kardborre yta.

Polermedel - Medlet som används för att polera ytan, innehåller något sorts slipande ämne ex slipmedel eller aluminiumoxid.

Vax - Ett skyddande medel, som nu för tiden oftast är oljebaserat med polymer, vanligt förr var ämnet Carnauba, som i sig har bra glans men dålig hållbarhet.

Keramiskt Lackskydd - En ny typ av skydd som är oslagbar i hållbarhet och effekt, dessa skydd kan hålla i flera år utan att tappa effekt.

Oscillerande polermaskin - En typ av polermaskin som har 2 st rörelser, vilket minskar risken för att bränna lacken och polerrosor

Roterande polermaskin - Roterar endast på en axel, ger hög avverkning men ökar chansen för bränning och polerrosor

Hologram / polerrosor - Microrepor som har uppstått från en för grov "Polersetup", dvs val av polermedel, polerrondell och polermaskin. Då kan de uppstå konstiga effekter som ser ut som hologram / rosor i direkt solljus.

Polersetup - Val av polermedel, polerrondell och polermaskin.

Polersteg - När man använder olika polersetups efter varandra kallas detta polersteg, oftast för att polera bort microrepor som uppstått vid tidigare polersteg.

Microfiberduk - En av de mest använda tillbehören inom alla områden av bilvård. Dukar som är gjord av fina fibrer som har hög uppsugningsförmåga och skonsamhet, perfekt för att torka bort polermedel, vatten, vax, keramiska lackskydd etc. 

Polertrassel - Gammaldags stenålders teknik som använder till polering förr i tiden, nu för tiden används mycket effektivare och bättre verktyg.

IPA / Isopropanol - Spritbaserad rengöring som används för att inspektera lacken eller eliminera olja och fett från polermedel. Viktigt att använda innan något sorts lackskydd för att det ska få optimal fästyta.

SiO2 - Även kallat kiseldioxid, är en typ av silikon som används ofta i "keramiska" lackskydd och hybrid produkter. Ämnet ger väldigt bra och snabb vattenavrinning men även ovanligt lång hållbarhet. Många blir rädd för ordet silikon men det ska man inte bli av SiO2, det man ska undvika är flyktiga silikoner, vilket nästan aldrig används i nya moderna produkter, samt att vi inte har någon produkt i vårt sortiment som innehåller "flyktiga silikoner". 

Enstegare / Enstegspolering - När man endast vill köra ett polersteg, då väljer man oftast en polersetup som har något bättre avverkning än en fin polish, men ändå ger tillräckligt högglans för att räcka med ett polersteg. I många fall använder man även en 3 i 1 produkt som fungerar som både Rubbing, Polish och lackskydd i samma flaska

Detailer - En produkt som rengör lättare smuts, ex damm och fingeravtryck. Ger en liten boost i glans och ska ge ett bättre glid för att minska påverkan på lacken. Används tillsammans med en ren microfiberduk.

Rengöringslera / claybar - En typ av lera som är till för att lyfta djup smuts från lackens yta. Används tillsammans med ett smörjande medel.