• Fri frakt över 1200kr
 • Betala med Swish eller faktura
 • Öppet köp
 • Erfarenhet sedan 1987

Tips hur du rengör bilen invändigt (Som proffs)

Publicerad 2023-08-29 14:01 av
Tips hur du rengör bilen invändigt (Som proffs)

Hur vi städar invändigt till perfektion!

Finns det något bättre än en ren bil invändigt? Oavsett om man har lädersäten, tygsäten, tygmattor, plast/gummi mattor, ljust eller mörkt så har vi lösningen för dig. I videon grundar vi allt på metoder vi kör själv i vår egen rekond. Med över 30 års erfarenhet inom tvätt & städning är vi säkra på att vi kan hjälpa dig uppnå nybilskänslan.

Guide innehåll

 1. Grundläggande Info
 2. Dammsugning av grus (Hur man får upp ingrodd smuts i tyget)
 3. Rengöring av paneler, knappar & lister 
 4. Djuprengöring av tyg & läder + Hundhårds borttagning
 5. Ozonbehandling
 6. Glasrengöring
 7. Vanliga frågor

1. Grundläggande Info

Vi brukar börja med att tvätta bilen utvändigt, då passar vi på att spola ur dörrgångarna och spolar av eventuella gummi/attribut plast mattor, där kör vi gärna med en alkalisk avfettning och en borste, våra favoriter är (Från Mildast>StarkastBBV Arti Green, BBV Prewash Foam, BBV Toxic Wheel CleanerEn stor anledning att vi gör detta är för att det blir lättare att städa invändigt när man inte råkar beröra smutsiga dörrgångar med exempelvis benen eller dammsugarslangen. Samt går det extremt snabbt att spola av mattorna med en högtryckstvätt.

2. Dammsugning av grus

Detta steg är det man oftast förknippar med invändig städning, det är oftast mest vid mattan, men även på säten, springor, mugghållare, förvaringsfack etc. Många bilar kan tygen på golvmattan vara riktigt jobbigt att få ur alla gruspartiklar, det känns som att man går över med dammsugaren men inget händer. Då har vi lite olika knep för det. Men först grovdammsugar vi det mesta som går i hela bilen. Sedan kör vi på med någon av dessa verktyg.

Tornador - Vårt mest använda verktyg vid invändig städning

En tornador är vårt #1 knep. Ett tryckluftsdrivet verktyg som skjuter ut luft likt ett turbomunstycke och slår ur smutsen ur tyg, springor och porer. Se alla tornador produkter här

När det gäller dammsugning av tygmattor och golvmattan så använder vi Tornadorn efter grovdammsugning, sedan slår vi upp allt grus som ligger djupt i tyget. Sedan kör vi en till vända med dammsugaren. Efter detta får man oftast tillbaka mörkheten i tyget och all djup smuts.

Vilken tornador ska jag ha?
Tornador Classic (Röd) -
Denna använder vi mer till paneler, knappar, mugghållare etc, har smidig kemapplicering med hjälp av ett vred. Den fungerar såklart även utmärkt på tyg också om man bara kan välja en modell.
Tornador Black & Tornador Basic Z-014RS- Dessa 2 är mer optimal på tyg för att slå ur grus, men fungerar självklart utmärkt på paneler också.

Om jag inte har någon Tornador?

Vi vet att vissa inte har förutsättningarna för Tornador då det krävs tryckluft, dock har vi ett litet annat knep, en grövre borste, helst en drill brush. Den når ner i fibrerna och slår lös smutsen som sedan kan dammsugas upp. Vi kör på samma princip här, grovdammsug först den smuts som går att få bort sedan bearbeta smutsen och sedan dammsuga en till gång.

3. Rengöring av paneler, knappar & lister

När vi rengör paneler vill vi få det rent och framförallt naturligt. Framförallt på ytor man berör men händerna vill vi inte att det ska vara en oljig yta, därför rengör vi oftast endast ytan om det inte är på begäran från kunden att applicera exempelvis Vinyl glans. Vi använder i princip alltid BBV Fabric & interior Cleaner på alla ytor invändigt (Förutom glas). Det är ett rengöringsmedel i koncentrat som är extremt drygt, prisvärt och effektivt. Vi späder den oftast på normal (1:20), dock när vi klädseltvättar med en våtdammsugare späder vi den på kraftig (1:10) eller extra kraftig (1:5). Den rengör och efterlämnar inga rester, neutral doft.

Som sagt ovan är Tornador vårt #1 val även här, den slår lös smutsen effektivt samt applicerar kem, sedan torkar vi av det värsta med en dunk, sen stänger vi av kem på Tornadorn och eftertorkar med endast luft, ett perfekt resultat på några sekunder.

Se video nedan när vi använder Tornador på knappar & fläktventiler

Om jag inte har någon Tornador?

Ett populärt och prisvärt alternativ är borstar, det är dock inte alls lika snabbt och effektivt som Tornador. Med hjälp av samma princip använder vi borsten för att arbeta upp smutsen i svåråtkomliga ytor och sedan eftertorkar med en duk. Lika här kommer man ned djupare i porerna på exempelvis vinylens textur och helhetsresultatet blir bättre.

Se video när vi använder borstar

4. Djuprengöring av tyg & läder + Hundhårds borttagning

Ibland har man djupare smuts och fläckar som inte går bort med endast lättare ytlig beröring, men även där har vi bra metoder för att återställa det till nyskick. 

Tygklädsel med djupa fläckar, spilld dryck etc. 

En klassiker är att spilla någon dryck på tygsäten som efterlämnar en fläcks om inte går bort med ytlig beröring. Vi rekommenderar att använda en klädseltvätt då det blir enorm skillnad eftersom att man suger upp smutsen ur tyget. Vi använder BBV Fabric & interior Cleaner på stark / extra stark spädning samt vatten. 

Hur klädseltvättar man?

 1. Dammsug så noggrant det går innan klädseltvättning.
 2. Spraya rikligt med BBV Fabric & Interior Cleaner på ytan som ska rengöras, vi rekommenderar att köra 1 säte åt gången samt att ta en hel "Panel" åt gången trots att fläcken endast täcker en liten del av sätet, detta för att det kan bli en stor nyanskillnad om man endast kör en liten del. Var inte rädd att spraya på rikligt med medel. Låt medlet verka 1-3 minuter
 3. Bearbeta sedan gärna ytan med antingen en borste (BBV Detailing Brush / Vikan Nagelborste Var försiktig på känsligt tyg).
 4. Om du har en klädseltvätt med sprayfunktion ska du endast ha rent vatten i tanken, detta för att det går åt större mängd vatten än rengöringsmedel). Nu är det dags för första uppsugningen, då arbetar vi i raka överlappande rörelser, SAMT trycker vi in sprayfunktionen samtidigt som vi suger upp vätskan ur sätet. Vattnets funktion är då att blanda ut rengöringsmedlet och neutralisera ytan. Vi rekommenderar att gå över 2-3 vändor med vatten. Sedan efter du känner att du neutraliserat rengöringsmedlet kan du släppa sprayfunktionen och suga upp så det blir torrt.
 5. Ibland försvinner inte fläcken på en omgång, kör då igen tills du uppnår önskat resultat. 
 6. Låt sedan bilen torka med rutorna nere i rumstempererad miljö eller med en värme fläkt på låg värme. 

Se video på när vi klädseltvättar en Tesla


Rengöring och impregnering av läder

Läder anses oftast vara lättare att hålla efter än tyg, dock är det inte många som vet hur pass smutsigt och ingrott deras läder egentligen är. Lädret ska ha en matt och mjuk finish, om det är glansigt eller hårt så håller lädrets porer mest troligen massvis med oljor, fetter, hudceller, detta försämrar även lädrets livslängd då oljor generellt torkar ut materialet i längden (Även konstläder) därför är det viktigt att hålla lädret rent. 

Steg för en djuprengöring av lädret med vårt BBV Leather Restore Bundle

 1. Börja med att rengöra lädret ytligt genom att torka bort den värsta smutsen med en microfiberduk och BBV Fabric & Interior Cleaner spädd på mild.
 2. Spraya sedan BBV Fabric & Interior Cleaner spädd på mild direkt i fläcksuddaren så den blir fuktig, arbeta försiktigt över ytan. Fläcksuddaren är väldigt aggressiv så ta det försiktigt, särskilt om lädret redan är väldigt slitet på ytan. Torka av med en torr microfiberduk och låt dunsta och se över resultatet, om det är blankt eller smutsigt kör en till omgång. 
 3. Sedan är det dags för skydd, använd då BBV Perfect Leather tillsammans med en microfiberduk, spraya direkt i duken så den blir fuktig och stryk ut ett jämt lager över lädrets yta. Eftertorka direkt med en torr duk. Klart! Funkar på säten, ratten, dörrsidor med läder etc.

Hundhårsborttagning

Hundhår sätter sig oftast djupt in i fibrerna och är svåra att dammsuga upp då de är så små. Det man börjar med är att dammsuga upp grovsmuts och så mycket som det går med bara dammsugning. Sedan använder vi en hundhårsborttagare för att arbeta upp håret och sedan dammsuga upp håret. Hundhårsborttagaren drar upp håren ur fibrerna. 

Se video på när vi använder hundhårdsborttagaren på en extremt hårig klädselObs att i videon är det en Skoda Kodiaq vilket har en av de värsta tygfibrerna.


5. Ozonbehandling / Doftsanering

Ozonbehandling gör vi för att få bort dålig lukt. Ozonet dödar bakterier genom att ta bort syret i luften, bakterier är oftast orsaken till dålig lukt. Det fungerar så att man stoppar in en Ozonmaskin i utrymmet som ska behandlas, och låter den gå i några timmar. Ca 2-4h. Det kommer lukta lite sterilt (Likt sjukhuslukt) men efter lite vädring försvinner det. Man kan gärna använda en doftspray efteråt. Se alla våra ozonmaskiner här

OBS! Det är viktigt att man rengör ytan och tar bort källan till lukten först, exempelvis om man har spillt mjölk i ett tyg är det viktigt att man tar bort källan genom att klädseltvätta upp alla mjölkrester. Sedan dödar man dem återstående bakterierna med ozon. 

Jag har cigarettelukt / brandrökslukt i min bil, går det att fixa?Det går absolut att få bort, dock när det gäller rök så är det ett extremt arbete, som sagt tidigare måste man få bort källan och när det gäller röklukt lägger sig det ett lager på ALLA ytor i bilen, tyget, paneler, glas. Det man måste göra är att rengöra ALLA ytor i hela bilen. Då använder vi BBV Fabric & Interior Cleaner och rengör ytorna. Det svåra är just lukt är att det även har gått genom fläktsystemet, så använd gärna ångrengöring i ventilationen för att försöka lösa upp smutsen där, byt även kupéfilter. Efter totalrengöringen så använder vi Ozonbehandling för att döda den sista lukten. 

OBS! När vi gör röksaneringar tar vi alltid in bilen efter ca 2 veckor, det kan då ha kommit tillbaka lite doft och då kan man lokalisera vartifrån den sista doften kommer ifrån och arbeta mer på just den ytan.

6. Glasrengöring

Just glasrengöring har vi märkt att många har problem med, särskilt när vi får in bilar där kunderna själv försökt rengöra glaset. Med rätt teknik är det lätt och blir kristallklart. Vi säger att 50% av jobbet är microfiberduken & 50% av jobbet är glasrengöringen. Vi använder oss av BBV Crystal Clean, en lättanvänd glasrengöring med lite kraftigare rengöring som löser fetter och oljor bättre. Sedan använder vi 2st BBV Crystal Glass Towel vilket är en tät microfiberduk speciellt framtagen för glas, efterlämnar inget ludd eller fibrer.

 1. Börja med att spraya Crystal Clean direkt i glasduken (Crystal Glass Towel), vid behov spraya direkt på rutan. Arbeta sedan upp smutsen på rutan.
 2. Ta sedan den torra glasduken och eftertorka direkt, detta steg gör att man får ett kristallklart resultat utan ränder.

Se video på glasrengöringsguide