• Fri frakt över 1200kr
  • Betala med Swish eller faktura
  • Öppet köp
  • Erfarenhet sedan 1987

Den stora Foam Lance guiden

Publicerad 2023-08-28 22:02 av
Den stora Foam Lance guiden

FOAM LANCE GUIDEN

Vad är en Foam Lance?

En Foam Lance är ett verktyg som sprutar ut rengöringsmedel i form av ett tjockt skum över bilen för att på ett snabbt och effektivt sett fördela rengöringsmedlet över bilen och låta det verka på bästa sätt. Beroende på medel så löser skummet upp smuts, flugor, och annat organiskt material samtidigt som det drar med sig smutsen nedåt och lossar det effektivt, allt eftersom att skummet glider av bilen, helt utan att beröra bilen med en tvättsvamp eller tvätthandske. Tack vare det så försvinner risken för tvättrepor helt och hållet, eller minskar risken för tvättrepor om bilen ska beröras efteråt.

Vilka högtryckstvättar passar Foam Lance på?

Vi har kopplingar till de flesta högtryckstvättar på marknaden. Hittar du ingen till just din högtryckstvätt så kontakta oss här med en bild och beskrivning på vad för högtryckstvätt du har. BBV Foam Blaster är lämpad till konsumenttvättar. För starkare tvättar med högre vattenflöde har vi Ex BBV Ultra Performance FoamerNilfisk Vario Foam Lance.

Varför ska man använda en Foam Lance?

Som sagt tidigare så är Foam Lance ett extremt effektivt sätt att tvätta, både tids- och tvätt-kraftsmässigt. Men några fler fördelar med Foam Lance är b.la.
Man sparar tid! Du kan enkelt halvera tvättiden!
Spar pengar! Tvättar du i en GDS-hall så kan du verkligen spara in pengar med hjälp av en Foam Lance
Bekvämt! Du behöver inte krångla med hink, vatten, medel eller svamp!
Säkert! Ingen chans att du får tvätt repor!
Roligt! Nästan alla tycker att det är roligt när det skummar!

Kundcase:

⭐ (5/5)
Mycket bra produkt! Gör tvättningen till en mycket bättre upplevelse och tar inte mycket medel för att göra ett fint skum. Passar bra till min Kärcher K5. Rekommenderas starkt!
-Robin

⭐ (5/5)
Fungerar jätte bra ihop med min Kärcher k685! Jag kör med BBV pre-wash. Massa skum som ligger kvar och löser upp förvånansvärt mycket smuts.
-Mattias S

⭐ (5/5)
Att tvätta bilen blev både roligare och snabbare. Köpte till munstycke 1,3 och denna passa bättre till den HT-tvätt som jag använder. Rejält skumlager både med original dysan och den dysa jag köpte till.
-Robert H

Vad ska man köra för medel till Foam Lance?

Det beror på vad man vill få ut av sin Foam Lance är det lite olika medel man ska använda. Såhär säger vi:

-För bra tvätteffekt
Om man är ute efter effektiv tvätteffekt ska man använda en alkalisk avfettning, eller så kallad förtvätt. Det löser upp organisk smuts och lämnar en ren och fin yta. Vi rekommenderar alltid att förtvätta med Foam Lance innan man vidrör lacken med Ex, en tvättsvamp. Det minskar risken för tvättrepor. 

-För schamponering
Det går även utmärkt att använda använda schampo i Foam Lance, det man måste tänka på är att man inte får lika stark tvättkraft som med en förtvätt. Det är dock en fördel att skumma ut schampo innan man schamponerar. Då glider svampen lättare över ytan, samt ser man vart man har varit och du får alltid nytt medel i svampen. 

-Lackskydd
Det finns även speciella skydd till Foam Lance. Då skummar man ut det på bilen och sedan spolar av.

Hur får jag bäst Skum?

Många är ute efter det absolut tjockaste skummet som går, vi rekommenderar dock inte det, då det har ingen större fördel jämfört med att ha "Perfekt skum" som vi kallar det. Det perfekta skummet är när det rinner sakta men fortfarande ligger kvar på lacken i ca 2-3 minuter. Enligt oss är för tjockt skum bara onödigt då en stor del av skummet inte gör något, det kan snarare ge sämre effekt då skummet rör på sig mindre, dvs drar av mindre smuts. 
Men för att få optimalt skum behöver du ett hög skummande medel, vi rekommenderar BBV Prewash Foam om man vill ha ett högskummande förtvättsmedel. Om man vill få optimalt skum med schampo så rekommenderar vi BBV Arti + Bilschampo

Hur mycket medel går det åt?

Det beror på många faktorer, men som referens med BBV Foam Blaster så går det åt ungefär 1-2dl medel till en vanlig personbil. Det som är viktigt är att ha rätt dysa till din högtryckstvätt, men även att ha en effektiv metod så du snabbt och effektivt täcker bilen med ett "Perfekt skum"

Hur rent blir det av Foam Lance?

Om man vill att det ska bli rent av en Foam Lance är det viktigt att köra en bra förtvätt som är stark och effektiv, MEN man bör även ha ett bra skydd på bilen för att underlätta. Det är även viktigt att tänka på att desto längre smutsen suttit desto svårare blir det att få det helt rent. Vi rekommenderar att göra en grundlig tvätt och sedan alltid tvätta med BBV Ultra Shine, då blir det riktigt rent när man underhållstvättar med bara skum. Läs våran tvättguide för mer information.

Med optimala förhållanden går det att underhållstvätta med Foam Lance ca 4-5 gånger innan man behöver göra en riktigt handtvätt.

Måste man ha en högtryckstvätt?

Ja, det måste man, det finns dock bra alternativ för dem som inte har en egen högtryckstvätt!

GDS-Hall
Många GDS-hallar har så att man kan koppla på våran Foam Lance, den vanligaste är OKQ8, där använder de nästan alltid Nilfisk Ergo Male. Kolla dock alltid först på din lokala tvätthall så att det verkligen passar! Du kan även behöva byta dysa om du tvättar på en GDS-hall som har starkare tvättar.

Foam Gun
Detta är ett alternativ till de som endast har lågtryck / Trädgårdsslang hemma. Det blir inte lika tjockt skum som med en Foam Lance men ett bra alternativ för att enkelt kunna applicera medel. Foam Gun passar bra till vattentryck mellan 2,5 till 6 bar. Vi rekommenderar Car Foam Gun.

Skum Tryckspruta
För den som vill ha det helt portabelt finns det trycksprutor som genererar väldigt tjockt skum. Här är det vi rekommenderar.
Kwazar Orion Super HD Foamer 6L - Stor och robust tryckspruta som applicerar ett tjockt skum.
Kwazar Super HD Foamer 2L - Hög kvalitativ skum tryckspruta med smart design, 3 olika skummunstycken. 

Hur späder man i Foam Lancen?

Det som är viktigt att tänka på när man tänker spädning med Foam Lance är att själva Foam Lancen späder också. BBV Foam Lance 1,25 späder Ex, 1:20 om man har justerskruven på längst åt minus (Minst vatten). Om man då skulle späda 1:10 i behållaren på Foam Lancen kommer då slutgiltiga spädningen bli 1:200, väldigt utspätt. Vi rekommenderar att alltid köra koncentrat i behållaren, och justera spädningen med justerskruven, då slipper man även hålla på med blandningen i behållaren.

Ska jag använda kallavfettning först?

Vi rekommenderar att du kör kallavfettning först och sedan skummar du på förtvättsmedel, dvs alkalisk avfettning!
Läs mer om hur du gör en riktig tvätt i våran Tvättguide!

Är Foam Lance skonsamt mot lacken / lackskydd?

Det som har störst betydelse är vilket kem du kör med, Ex om du kör ett "Foam Skydd" som exempelvis BBV Ultra Shine så förstärker / skyddar du lacken. Kör du en stark förtvätt kan det slita något på lättare vaxer, men inte i högsta grad. Det viktigaste att tänka på är att inte låta skummet torka in på lacken eller låta medlet verka för länge.

Fungerar Foam Lance på annat än bil?

Ja! Det fungerar utmärkt på andra områden som Ex, fasader, tak, industriell rengöring, stall, garage etc! 

Vad är en dysa?

I de flesta Foam Lance:ar finns ett motmunstycke, det kallas dysa. Dysan skapar ett mottrycks om gör att Foam Lancen effektivt kan blanda de 3 viktiga komponenterna för att få skum, Medel > Vatten > Luft. Har man för liten eller stor dysa kan det skapa problem eller oönskade resultat. Läs mer om dysor nedan eller gå in på produkten här

Hur man byter dysa/munstycke

Snabbkoppling till Foam Lance?

Med Quick Release / Snabbkoppling till din Foam Lance kan du enkelt byta mellan olika munstycken, detta är lämpligt om du vill använda din Foam Lance på flera olika högtryckstvättar. Då slipper du gänga och gängtejpa om varje gång du ska byta koppling.
Klicka här för att se ADAPTER QUICK RELEASE

Har du problem med din Foam Lance? Felsök här!

Min högtryckstvätt pulserar / blöddrar / hostar när jag använder Foam Lancen?

Detta är ett vanligt problem om din högtryckstvätt har för högt vattenflöde för din Foam Lance. Inuti din Foam Lance finns ett motmunstycke som kallas för Dysa, är den för liten blir mottrycket för stort och tvätten så blir det såhär. Då startar tvätten ett ögonblick sedan märker den att mottrycket är för stort och slår av sig själv och hamnar i en "loop" och pulserar. Detta är lätt löst genom att kolla vilket vattenflöde din högtryckstvätt har och sedan välja rätt dysa. Byte av dys är enkelt och tar endast några minuter. Här kan du köpa dysa till BBV Foam Lance/Blaster samt läsa mer om vilken du ska.

Jag får rinnigt / blaskigt skum / Förbrukar onormalt mycket medel

Detta kan bero på många olika faktorer. VIKTIGT kolla dessa punkter först!

  1. Använd Koncentrat i behållaren och ha justerskruven längst åt minus! (Läs mer om spädning högre upp)
  2. Använd ett högskummande medel, Ex BBV Prewash Foam eller BBV Arti + Bilscampo.
  3. Kolla så att allt är rent, uppsugningsslang, luftintag, dysa, metallfilter etc.
  4. Skaka alltid medlet innan användning

Om du har kollat av alla punkter ovan då är det mest troligen p.g.a. att dysan är för stor för din Foam Lance. Då blir det för litet mottryck och Foam Lancen kan inte generera ett tjockt skum på ett effektivt sätt, därav rinnigt skum och oftast hög förbrukning av medel. Detta är lätt löst genom att kolla vilket vattenflöde din högtryckstvätt har och sedan välja rätt dysa. Byte av dys är enkelt och tar endast några minuter. Här kan du köpa dysa till BBV Foam Lance 1,25 samt läsa mer om vilken du ska.

Kundcase:
⭐⭐⭐⭐⭐ (5/5)
Köpte denna för ett tag sedan och jag tyckte den fungerade ganska bra. Fick inte riktigt det tjocka skummet jag hoppats på, trots outspädd Arti +. Tänkte att jag beställer det mindre munstycket på 1.1mm bara för att testa, och jäklar vilken skillnad det blev. Nu är jag supernöjd. Går åt mindre av tvättmedlet när vrider upp mot + och får ändå ett tjockare skum än förut. Min tvätt är en kärcher K4 den har 130bars tryck och flödet är 7 l/m. -Recension

Det läcker vatten från gängorna vid kopplingen

Då kan det vara att du inte använt gängtejpen / tätbrickan som medföljer alla Foam lance:ar, använd tätbrickan eller gängtejpen noggrant så det är tätt.

Ingenting händer alls med Foam Lancen, inga pulseringar, vatten eller medel.

Då är det mest troligen något smuts som fastnat i Foam Lancen, kolla noggrant genom HELA Foam Lancen efter smuts. Vi rekommenderar att demontera hela Foam Lancen och sedan vattenbada den i varmt / ljummet vatten. Detta kan uppstå om det har kommit smuts i behållaren eller om man inte använt Foam Lancen på ett tag och det härdar kem i Foam Lancen som sedan täpper igen.

Film Guider:
Hur man kontrollerar metallfiltret

Demontering & Montering